Lokalplanområdet er beliggende ved Korskro og afkørsel 73 på E20 Esbjergmotorvejen, nordøst for Esbjerg. Fra området er der ca. 13 km til Esbjerg bymidte, og ca. 3 km til Esbjerg Lufthavn.
Området er mod nord afgrænset af Hovedvej 191 og mod syd af E20 Esbjergmotorvejen. Mod øst afgrænses området af landbrugsarealer og mod vest af hovedvej 30 samt området ved Korskrovej.
Lokalplanområdet består af to matrikler, 27i Skads, Esbjerg Jorder og 4m Lunde, Esbjerg Jorder og hovedparten af en tredje matrikel 4l Sadderup, Esbjerg Jorder samt en mindre del af en vejmatrikel 7000aa. Lokalplanområdet omfatter et samlet areal på ca. 148.000 m², hvilket svarer til ca. 14,8 ha. Området er beliggende i landzone og anvendes i dag til dyrkning af afgrøder og landbrugsmæssig drift. Den højest beliggende del af arealet mod vest ligger i kote 35.00 meter.
Inden for området findes eksisterende bebyggelse i form af en ældre landbrugsejendom. Ejendommen er klassificeret med bevaringsværdien 5, som er svarende til en middel bevaringsværdig i henhold til SAVE (Survey of Architectural Values in the Environment). Bygningen bliver i forbindelse med lokalplanen nedrevet.
Terrænet i området fremstår let skrånende fra vest mod øst, med et fald fra ca. kote 37 (DVR90) til ca. kote 29 (DVR90) svarende til ca. 8 meter over en afstand på 450 meter. Da området anvendes til landbrugsformål, findes der kun mindre betydende beplantning i arealets kant. Beplantningen består hovedsageligt af vildtvoksende træer og buske, som udgør et levende hegn mod omgivelserne. Foruden plantebælterne findes der et mindre område med sammenhængende bevoksning ned mod motorvejen. Der er ikke registreret §3 områder, beskyttet natur, indenfor lokalplanområdet.
I områdets sydøstlige del findes et beskyttet dige. Jord- og stendiger er beskyttet i museumslovens § 29a, hvilket betyder, at digernes tilstand ikke må ændres.
Nærområdet
Vest for lokalplanområdet på hjørnet mellem Korskrovej og Tingvejen, ligger der en eksisterende tankstation med tilhørende servicefunktioner som butik, cafeteria el-ladestander og vaskehal. Overfor tankstationen ligger en autoforhandler. Bag tankstationen, mod nord, ligger Esbjerg Motorsportscenter og Granly Speedway Arena. Motorsportsanlæggene er delvis afskærmet mod omgivelserne med volde i forhold til motorstøj. Mod vest mellem lufthavnen areal og motorsportsanlæggene ligger et areal, der årligt benyttes til Korskro Hestemarked.
Øst for projektområdet ligger en mindre gruppering af huse bestående af tre eksisterende landbrugsejendomme med tilhørende landbrugsarealer centreret omkring Grimstrupvej. Mod øst møder man også det åbne land, som består af marker og mose med vandløb og beplantning.
Mod syd ligger tilkørselsanlægget til E20 Esbjergmotorvejen, der er tilkoblet en stor rundkørsel, som giver muligheder for tilkørsel til området fra både øst- og vestlig retning. Rundkørslen forbinder ligeledes området med de to hovedveje 11 og 30. På den sydlige side af Esbjergmotorvejen ligger et større biogasanlæg, som blev indviet i maj 2019. Biogasanlægget kan udvides til risikovirksomhed inden for den nuværende planlægning for området.
Infrastruktur
Fra området er der, via E20 Esbjergmotorvejen, ca. 55 km til sammenfletningen med E45 Sønderjyske Motorvej ved Kolding. Motorvejene E20 og E45 er en del af hovedfærdselsåren til hele Danmark og resten af Europa. Hovedvej 11 forbinder området med de nærliggende byer Varde, Bramming og Ribe, og Hovedvej 30 går mod Grindsted og Billund mens Hovedvej 191 løber parallelt med motorvejen mod Vejen og Kolding.
Nærheden til Esbjerg Lufthavn (kaldet Esbjerg Airport) betyder, at transportcentret kan blive et vigtigt supplement til de funktioner som Esbjerg Airport tilbyder, og kan derfor blive interessant for erhvervsbyggeri til de virksomheder som også benytter lufthavnen til fragt og passagerer.
Fra Esbjerg Airport flyves der direkte til Norge og Skotland. Ruterne har eksisteret i mange år, og er en naturlig del af den aktivitet der kendetegner Energi Metropol Esbjerg. Derudover arbejdes der løbende på at tiltrække nye ruter, som matcher erhvervslivets behov for hurtigt at nå kunder og forretningsforbindelser. Hertil kommer de daglige afgange til Nordsøen, hvor Esbjerg Airport spiller en central rolle for den helikoptertrafik der servicerer mandskab til produktionen på olie- og gasanlæggene samt havvindmølle installationerne.
Lokalplanområdet ligger inden for indflyvningszonen til Esbjerg Airport i det område der benævnes Horisontal flade, men ikke direkte i indflyvningsfladen. Her gælder det som tommelfingerregel, at der kan bygges i maksimalt i 25 meters højde. Lokalplaner sikrer at lufthavnens funktioner ikke påvirkes af den fremtidige planlægning for området. Der er taget hensyn til forhold som højde på bebyggelse og pyloner samt minimering af risiko for lyspåvirkning og birdstrikes.