Bestemmelser

Lokalplanen har til formål

• at sikre området anvendes til erhvervsområde i form af havnerelateret transporttungt serviceerhverv samt virksomhed med særlige beliggenhedskrav, herunder virksomheder i miljøklasse 4-7
• at fastlægge bestemmelser for områdets vejbetjening og,
• at sikre areal til regnvandsbassiner inden for området.

§2.1. Lokalplanen afgrænses, som vist på kortbilag A og omfatter matr.nr. 2k, 3r samt del af matr.nr. 1d, 6a og 6h, Måde, Esbjerg Jorder samt del af matr.nr. 5i, Veldbæk, Esbjerg Jorder.
§2.2. Lokalplanområdet ligger landzone, og overføres ved lokalplanens vedtagelse til byzone, som vist på bilag A.
Undtaget herfra er del af matr.nr. 2k, 6a og 6h, Måde, Esbjerg Jorder, svarende til delområde B, forbliver i landzone.

§3.1 Området udlægges til erhvervsformål i form af havnerelateret transporttungt serviceerhverv samt virksomhed med særlige beliggenhedskrav i miljøklasse 4-7, herunder Power-to-X anlæg med tilhørende service- administration- og logistikfunktioner, parkering og lignende, herunder mindre tekniske anlæg som er nødvendige for virksomhedens drift.
Delområde A
§3.2 I området kan der etableres bebyggelse, tekniske anlæg i form af højspændings- og transformerstation, nødstrømsanlæg, køleanlæg og varmelager samt diverse anlæg til oplag af ammoniak og brint.
§3.3 Inden for området kan der etableres de nødvendige anlæg til områdets tekniske forsyning, herunder regnvandsbassiner og øvrige anlæg til håndtering af overfladevand.
§3.4 Arealer, der ikke anvendes til veje, parkeringsanlæg, bebyggelse og tekniske anlæg, som nævnt i § 3.1 – 3.3, skal henligge som græsklædte arealer eller natur.
§3.5 I lokalplanområdet må der ikke etableres boliger eller anden følsom anvendelse.
Delområde B
§3.6 Indenfor området må der ikke ske befæstelse eller etableres bebyggelse, tekniske anlæg, regnvandsbassiner eller lignende.
§3.7 Området skal fremstå som ubebygget grønt areal og henligge som natur.
Delområde C
§3.8 Området skal friholdes for bebyggelse. Området omfatter fredet fortidsminde og tilhørende beskyttelseszone.

§4.1 Der kan ske udstykning til lokalplanens virkeliggørelse.
En del af lokalplanområdet er beliggende indenfor strandbeskyttelseslinjen. Der må ikke uden forudgående dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 15, foretages udstykning, matrikulering eller arealoverførsel, hvorved der fastlægges skel.
§4.2 Der kan ske separat udstykning af slammineraliseringsanlæg og tilhørende funktioner, samt tekniske formål som fx. pumpestationer, transformere og lignende.

§5.1 Der fastlægges to primære vejadgange til lokalplanområdet fra Mådevej til byggefelt I og fra Måde Industrivej til byggefelt II i princippet, som vist på kortbilag B.
§5.2 Til byggefelt I fastlægges en sekundær vejadgang fra Måde Industrivej til brug som brand- og redningsvej, samt 2 overkørsler i princippet, som vist på kortbilag B.
§5.3 Inden for lokalplanområdet må der etableres interne veje, service- og parkeringspladser, som er nødvendige for driften af området.
§5.4 Der udlægges parkeringspladser inden for lokalplanområdet på minimum 30 p-pladser.
Parkeringsarealer skal udføres med vandgennemtrængelig belægning.

§6.1 Nye tekniske forsyningsledninger, herunder højspænding, lavspænding, telefon og antenne, skal fremføres som jordkabler.
§6.2 Der kan etableres fritstående el-tekniske anlæg i forbindelse med højspændingsstation, som fx koblingsanlæg, samleskinner, lynfangsmaster mv.
§6.3 Der kan inden for lokalplanområdet opføres fritstående tekniske anlæg til brug for virksomhedernes drift, herunder højspændingsanlæg, transformere og master mv., solenergianlæg på tage og på terræn.

§7.1 Bebyggelsesprocenten for hver enkelt ejendom må ikke overstige 90.
§7.2 Bebyggelsen skal opføres inden for byggefelt I og II udlagt på kortbilag B, herunder også mindre, sekundære bygninger, som eksempelvis affaldsanlæg, portneranlæg i forbindelse med indkørsel til området, vagtanlæg samt anlæg til håndtering og nedsivning af regnvand.
§7.3 Bebyggelse i byggefelt I må ikke have en højde på mere end 50 meter over fremtidigt færdigt terræn i kote 6,5 DVR90 og i kote 6,7 DVR90 for kritiske komponenter, jf. § 9.11.
Dog kan skorsten og lignende tekniske installationer gives en højde på op til 100 meter.
§7.4 Bebyggelse i byggefelt II må ikke have en højde på mere end 25 meter over fremtidigt færdigt terræn i kote 6,5 DVR90 og i kote 6,7 DVR90 for kritiske komponenter, jf. § 9.11.
§7.5 Bebyggelse med tilhørende tekniske anlæg skal placeres med en afstand af minimum 10 meter fra beskyttet natur i form af Natura 2000.
§7.6 Bygninger, tekniske anlæg, skorstene og lignende skal opføres, så respektzonen for højspændingsledninger, der krydser lokalplanområdets nordlige del, overholdes.
§7.7 Bebyggelse samt anlæg til kritisk infrastruktur skal sikres til at modstå en statistisk forekommende 100 års stormflod i 2115, svarende til kote 5,13 DVR90.
§7.8 Eksisterende bebyggelse kan nedrives.

§8.1 Facader skal på den enkelte ejendom fremstå harmoniske med hensyn til udformning, materialevalg, farver mv.
§8.2 Tekniske konstruktioner med synlige rør skal hvis teknisk muligt afskærmes mod syd, øst og nord, dog er ammoniaktanke og skorstene undtaget.
§8.3 Udvendige bygningssider må udføres i en kombination af tunge og lette facadesystemer afhængigt af den bagvedliggende funktion. Tunge materialer kan være tegl, beton eller pudsede facader.
Lettere facadebeklædning kan være facadeplader, som metal eller lamelbeklædning, som træ, metal, fiberbeton eller skærmtegl. Derudover kan dele af facaden fremstå af glaspartier, såfremt at det er i overensstemmelse med § 8.1. Glaspartier skal være røgfarvet eller tilsvarende.
§8.4 Udvendige bygningssider skal fremtræde i materialernes naturfarver eller sort, samt grålige toner. Indgangspartier og andre mindre bygningsdele kan fremstå i andre farver. Farver lysere end RAL 7004 tillades ikke.
§8.5 Der kan opføres afskærmning, herunder til klimasikring ved større anlæg, eks. ift. vandhåndtering og ammoniaktanke.
§8.6 Tage og anden overdækning af produktionsfaciliteter, tankoplag og tekniske anlæg kan udføres med fladt tag eller en- eller tosidig taghældning.
§8.7 Til tagbeklædning må kun anvendes metal, zink, aluminium, eternit, tagpap eller grå/sorte natur – eller eternitskifer.
§8.8 Facader og tage må ikke fremstå i reflekterende materialer eller signalfarver, der kan virke stærkt iøjnefaldende eller generende for omgivelserne.
§8.9 Tekniske installationer og lignende på tage skal afskærmes mod omgivelserne med fast skærm.

Regnvandshåndtering
§9.1 Regnvand skal håndteres i en kombination af nedsivning og afledning til DIN Forsyning spildevands- og regnvandssystem, dog kan regnvand fra midlertidige veje, samt brand- og redningsveje afledes direkte og nedsives.
§9.2 Håndtering af regnvand skal overholde kravet i spildevandsplanen med en afløbskoefficient på 0,8 for havneområder og 0,6 for erhvervsområder. 20 % og 40 % af tag- og overfladevand skal derfor håndteres inden for lokalplanens område.
§9.3 Der udlægges areal til regnvandsbassiner indenfor delområde A.

Opholdsarealer
§9.4 Der skal udlægges fælles opholdsarealer for den enkelte virksomheds ansatte, som skal anlægges i en passende størrelse i forhold til antal ansatte.
Opholdsarealer skal anlægges som sammenhængende arealer med mulighed for sol og læ og skal skærmes med beplantning eller begrønnede hegn.
Opholdsarealer skal placeres i tilknytning til fælles funktioner, administration og lignende.

Grønne arealer
§9.5 Ubebyggede arealer indenfor delområde A, som ikke befæstes, skal fremstå som grønne arealer i form af græsklædte områder eller henligge som natur. Regnvandsbassiner og LAR-løsninger kan med fordel placeres i tilknytning til forarealer.
§9.6 Delområde B skal henligge som eksisterende natur.

Belysning
§9.7 Udendørs belysning, herunder belysning af bygningsdele, afskærmede oplag, veje og parkeringsarealer mv., må etableres med en lyspunktshøjde på højst 6 meter og skal være afskærmet, så belysningen ikke er til gene for omgivelserne. Belysningen skal etableres som nedadrettet belysning med en maksimal udbredelsesgrad på 45 gr.
§9.8 Der kan i forbindelse med virksomhederne og tekniske anlæg etableres udendørs belysning i større højde end nævnt i § 9.5 til brug for servicearbejde og ikke til daglig belysning. Lyskeglen skal være nedadrettet, og udbredelsesgraden må maksimalt være 25 gr.

Hegn
§9.9 Der må opføres sikkerhedshegn i en højde på op til 3 meter. Sikkerhedshegnet skal være transparent, eksempelvis trådhegn.
§9.10 Sikkerhedshegn kan suppleres med levende hegn på ydersiden.

Terrænregulering
§9.11 Der kan ved byggemodning af området udføres klimasikring af området og terrænreguleres. interne veje samt mellemliggende arealer etableres i færdigt terræn i kote 6,0 DVR90 og bygninger i kote 6,5 DVR90, så der sikres fald væk fra bygninger mod de interne veje. Kritiske komponenter skal etableres i kote 6,7.
Ved byggemodning af området kan terrænet udjævnes til plant niveau på arealer til den enkelte bebyggelse og transformeranlæg mv.
Der kan etableres jordvolde som afgrænsning af tankoplag og som afskærmning mod naboarealer. Volde må etableres med en højde på maksimalt 3 meter og en hældning på maksimalt 1:2.
Der må udføres terrænregulering indtil 5 meter fra skel. Dette gælder dog ikke ved etablering af jordvolde og skråningsanlæg, vejadgange eller regnvandsbassiner.
Terrænregulering mod øst skal afsluttes med etablering af blød overgang og med maksimal hældning på 1:3. Hældningen skal beplantes med hjemmehørende og egnstypiske arter.
Mod nord og syd kan afslutning af terrænregulering etableres som støttemur. Hvis der etableres en støttemur, skal sikkerhedshegn flyttes 2 meter ind på egen grund.

Oplag
§9.12 Affaldsstationer og udendørs oplag skal afskærmes mod omgivelserne med beplantning, begrønnet trådhegn eller skærm eller fast mur i samme materiale og farve som bebyggelse, så de ikke er synlige for offentlige veje.
§9.13 Oplag af olie og ammoniak samt andre kemikalier skal ske på befæstede arealer med fast og tæt bund med opsamlingskar, der kan håndtere det samlede volumen af oplaget.
Opbevaring af brændstof og placering af nødstrømsanlæg skal ske på befæstede arealer med fast og tæt bund og med opkant, hvor overfladevand opsamles og ledes til regnvandsbassin.

Skiltning
§9.14 Den enkelte virksomhed må kun reklamere med virksomhedens navn og logo. Der må ikke reklameres for enkeltprodukter og der må ikke skiltes på tagflader. LED skærme til reklamer tillades ikke.
§9.15 Skilte må ikke være gennemlyste – kun skrift og logo må fremtræde gennemlyste.
§9.16 Der kan opsættes mindre henvisnings- og oplysningsskilte, samt nødvendige advarselsskilte omkring højspændingsstation, informationsskilte om brand og lignende.
§9.17 Der kan opstilles ét fritstående skilt/en pylon med et areal over 1 m² pr. virksomhed ved primær adgangsvej til området fra Mådevej. Skiltet må højst være 6 m højt målt fra terræn, og skiltefladens areal må ikke overstige 12 m². Skilt/pylon må ikke placeres i oversigtsarealer ved vejadgang.

§10.1 Ved fraskillelse af flere arealer ved matrikulær ændring, kan Esbjerg Kommune fastsætte krav om etablering af en grundejerforening.

Ny bebyggelse og anlæg må ikke tages i brug før:
Ny bebyggelse skal være tilsluttet kloak-, vand- og elnet, før den tages i brug;
Ny bebyggelse og anlæg må ikke tages i brug før at det ved målinger eller beregninger er dokumenteret, at de vejledende støjgrænser fra Miljøstyrelsen overholdes;
de i § 5 nævnte veje er etablerede;
de i § 5 nævnte parkeringsarealer er etablerede;
de i § 9 nævnte opholdsarealer og anlæg til håndtering af regnvand er etableret;
de i § 9 nævnte anlæg/digesikringer mod højvande/havstigning er etablerede.

§12.1 Lokalplanen aflyser ingen servitutter.
§12.2 Ved endelig vedtagelse af nærværende lokalplan aflyses eksisterende lokalplan nr. 422 For et område til slammineraliseringsanlæg i Måde i sin helhed og del af lokalplan nr. 11-030-0002 Forsøgsmøller ved Esbjerg.

Ovenstående forslag til Lokalplan nr. XX udarbejdet efter Lov om planlægning, er vedtaget af Esbjerg Byråd den xx 20xx, med henblik på offentlig høring.

Jesper Frost Rasmussen, Borgmester

Henrik Studsgaard, Direktør for Teknik & Miljø