Beliggenhed og eksisterende forhold

Afgrænsning af lokalplanområdet

Lokalplanområdet er beliggende i Hjerting og omfatter et areal på 53.340 m2. Området afgrænses mod nord/vest af Hjerting Lystanlæg, mod øst af Plantagevej og mod syd af Hjerting Strandvej. Hjerting Lystanlæg strækker sig mellem Plantagevej og Hjerting Strandvej. Lystanlægget er Hjertings bydelspark og er meget benyttet af områdets beboere.

Lokalplanområdet anvendes i dag som boligområde med hovedsageligt åben-lav boligbebyggelse. Indenfor området omkring grusvejene er der flere bevaringsværdige huse, der repræsenterer tidstypiske stilarter. I området er der 67 ejendomme, hvoraf 14 af ejendommene er 2-plansboliger, hvoraf ca. 1/3 er boligerne er opført efter 2010. På strækning langs Hjerting Strandvej tillades kontorer, butikker, forretninger, små værksteder med tilhørende butik eller lignende ikke støjende erhverv. Fra ejendomme på Hjerting Strandvej drives butik og blomsterforretning. 

Eksisterende bebyggelse i kvarteret.

Veje og stier indenfor lokalplanområdet er i dag grusbelagte, hvilket er en af de karaktergive elementer i området, som ønskes bevaret. 

Hjerting er beliggende på Esbjerg Bakkeø, som skråner ud mod Vadehavet og Ho Bugt. I området er der derfor store terrænforskelle. Husene langs Hjerting strandvej ligger i ca. kote 4. Op af sidegaderne Spangsbjerg Allé og Amigovej stiger terrænet til henholdsvis ca. 7 og ca. 10 meter. Fra områdets højeste punkt omkring krydset mellem Amigovej og Toftevænget falder terrænet mod Hjerting Lystanlæg, der ligger i ca. kote 3.5. Det kupperede terræn er meget karakteristisk for området og ønskes bevaret.

Den eksisterende beplantning i området er en blanding mellem hække, buske, nyplantede træer og en række enkeltstående større ældre løv- og nåletræer.

En række ældre træer på Amigovej, Skovvænget og den centrale plads, hvor Toftevænget, Spangsbjerg Allé og Skovvænget mødes er med til at skabe områdets særlige karakter og understrege sammenhængen mellem boligområdet og Hjerting Lystanlæg.

Området er som helhed en del af et større bevaringsværdigt kulturmiljø udpeget i kommuneplanen. Området omkring grusvejene udmærker sig ved at være et meget specielt og enestående miljø med god sammenhæng, når der ses bort fra de nyere store huse, der virker dominerende i forhold til den ældre bebyggelse. Der er i området flere bevaringsværdige huse, der repræsenterer tidstypiske stilarter, men det bevaringsværdige miljø udgøres generelt ikke af de enkelte huse, men af en helhed, som huse, grusveje, beplantning og områdets struktur udgør.

Lokalplanens delområde C - Eksisterende grønt område ønskes bevaret.

Grusvejene ønskes bevaret.

Bevaringsværdig træ i krydset mellem Toftevænget og Skovvænget.