Der vil være en større mængde trafik både til og fra samt internt i området, end inden lokalplanens realisering. Der vil forventelig blive tale om tung trafik med godstransporter med fx grus, sten og projektgods som vindmøllekomponenter mv. Det er derfor vigtigt, at der fastholdes en funktionel adgang til planområdet, og at der ligeledes fastholdes en funktionel transportvej internt i planområdet.
Lokalplanområdet forventes efter anlæggelse af Etape 5, at skulle vejbetjenes via havnen, herunder muligvis Zodiakvej. Ved udarbejdelse af lokalplanen vejbetjenes lokalplanområdet via to adgangsgivende veje fra Mådevej, som ses af Bilag B – Lokalplankort. Vindmølletransport har desuden mulighed for at benytte en dertil anlagt vejadgang fra krydset ved Mådevej-Måde Kirkevej. De eksisterende vejadgange fra Mådevej, skal fortsat kunne benyttes til eksisterende anvendelser. Det er ikke muligt ved udarbejdelse af lokalplanen, at anvise hvilke vejadgange der skal benyttes til ansatte ved realisering af lokalplanen.
I forbindelse med opstilling af tidligere og eksisterende vindmøller i planområdet, er der etableret en intern fordelingsvej, som benyttes fremadrettet til at servicere vindmøllerne. Denne må omlægges i forbindelse med terrænændringer, og evt. nedlægges når vindmøllerne fjernes. Der må generelt anlægges fordelingsveje på min 8 m og mindre veje, som behovet opstår i planområdet.
Lokalplanen sikrer muligheden for, at lokalplanområdet og Etape 5 kan forbindes med en fordelingsvej. Hvis planområdets vandareal ikke inddrages til oplagsplads, men forbliver et vådt område mellem planområdet og Etape 5, så sikrer lokalplanen at det er muligt at anlægge en intern vej på en bro, der forbinder landområderne.
Offentlighedens mulighed for færdsel langs kysten indenfor planområdet hindres med lokalplanen, idet der med realisering af lokalplanen bliver tale om risiko forbundet med de havnerelaterede erhverv. Dog vil den offentlige adgang til Vadehavet og det rekreative areal på Måde Deponi blive fastholdt langs det østlige skel.
Den nuværende interne fordelingsvej i øst-vestlig retning tjener derved både formålet som vej til brug for vedligeholdelse af forsøgsvindmøllerne, fordelingsvej i det nye havneareal, sikre offentlig adgang til havet langs det østlige skel, samt sikre et udlagt areal, hvor gennemgående ledningstracé – og rørledninger kan nedlægges.
Der skal etableres parkering i overensstemmelse med kommuneplanens generelle rammebestemmelser svarende til:
- Mindst 1 parkeringsplads pr. 250 etagemeter lager
- Mindst 1 parkeringsplads pr. 150 etagemeter produktion
- Mindst 1 parkeringsplads pr. 50 etagemeter administration
Esbjerg kommune kan meddele dispensation til at parkeringskravet fraviges, hvis virksomhedens aktiviteter, størrelse, antal beskæftigede mv. berettiger til det.
Parkeringspladser må, ud over på egen grund, etableres som fælles parkeringsarealer for flere virksomheder.