Dele af lokalplanområdet er omfattet af strandbeskyttelseslinjen efter Naturbeskyttelseslovens § 15. Inden for strandbeskyttelseslinjen må der ikke foretages ændringer af områdets tilstand, herunder anlæg og bebyggelse. Dette gælder jf. § 15b dog ikke for de arealer der ved lokalplan udlægges til havneformål, for så vidt angår placering og udvidelse af bebyggelse og anlæg og lignende til havneformål. Det vurderes, at anvendelsen i nærværende lokalplan ligger i tråd med § 15 b.
Kortbilag med lilla signatur for strandbeskyttelseslinjen.
Kortbilag med lilla signatur for strandbeskyttelseslinjen.
Indenfor lokalplanområdet findes flere arealer med § 3-beskyttet natur, både strandeng, mose og flere søer.
Hele området ønskes udlagt til havneerhverv og -anlæg. I forbindelse med inddragelse af hele eller dele af §3-naturarealerne til havneformål skal Esbjerg Kommune meddele en dispensation til ophævelse af §3-natur. For at kunne ophæve §3-beskyttelsens af området, kræves der kompenserende foranstaltninger i form af erstatningsarealer. Typisk skal de mistede §3-arealer erstattes i forholdet min. 1:3. Forud for realiseringen af lokalplanen, skal der udpeges og etableres ny natur, herunder strandeng, mose og søer med en økologisk tilstand, der som min. svarer til tilstanden for det fjernede areal, dog med min. en fordobling af arealet.
Den ene af de § 3-beskyttede søer, som udgør et areal over 3 ha, afkaster en søbeskyttelseslinje efter naturbeskyttelseslovens § 16. Formålet er at sikre søer som værdifulde landskabselementer og som levesteder og spredningskorridorer for plante- og dyreliv. Forbuddet gælder dog ikke for havneanlæg og de landarealer, der ved lokalplan er udlagt til havneformål, Jf. naturbeskyttelseslovens § 16, stk. 2 nr. 5.
Inden for lokalplanområdet er der ikke registreret fortidsminder, som er beskyttet af museumsloven.