Ubebyggede arealer

Ligesom lokalplanen sikrer de bevaringsværdige bygninger i området, søger lokalplanen også at sikre så meget som muligt af den grønne rand mod både Stormgade og Spangsbjerg Kirkevej. Træerne i den sydvestlige kant af området udgør en del af skoven i Vognsbøl Park. Disse træer vil i lokalplanen så vidt muligt blive bevaret, samtidig med at skovbrynet udnyttes til f.eks. p-arealer, legeplads, ophold m.m. 

Esbjerg Kommune har i forbindelse med udbud af lokalplanområdet udpeget randbeplantningen langs Spangsbjerg Kirkevej og på hjørnet af Spangsbjerg Kirkevej og Stormgade som bevaringsværdig. Dog er det ønsket, at der tyndes ud i randbeplantningen, så der skabes indblik til lokalplanområdet. I beplantningen langs Spangsbjerg Kirkevej vil der blive udvalgt træer til bevaring i grønne 'lommer', hvorimellem der kan etableres parkeringspladser og en randbeplantning i form af hæk eller buske.

 

Randbeplantningen, som i et vist omfang søges bevaret, mod Spangsbjerg Kirkevej og Stormgade, er markeret med en grøn polygon.

 

Randbeplantningen mod Spangsbjerg Kirkevej er i dag minimum 10 meter bredt. I lokalplanen udlægges der et bælte på 3 meter, hvori de eksisterende træer i et vist omfang bevares, men hvor der også åbnes op, så der skabes indkig til lokalplanområdet. Derudover reserveres 'grønne lommer' langs Spangsbjerg Kirkevej, hvor flere af de eksisterende træer bevares. Dette vises principielt på lokalplankort Bilag B. Lommerne skal have en størrelse på minimum 5x5 m afhængig af de træer, der ønskes bevaret. Træerne, der skal bevares, udpeges af kommunen i samarbejde med bygherre. Der kan være mellem 7 og 15 m mellem de grønne lommer. Træerne vil hver især udvikle deres kroner og udfylde pladsen imellem. På hjørnet af Spangsbjerg Kirkevej og Stormgade skal der endvidere plantes en hæk eller etableres en lav mur, der skærmer vejkrydset for blændende billygter. Hensigten er at bevare områdets grønne udtryk mod Spangsbjerg Kirkevej og give parkeringsarealerne inden for lokalplanområdet et grønt præg. 

Træerne på hjørnet af Spangsbjerg Kirkevej og Stormgade har særlig stor betydning for det indtryk nordfra-kommende bilister får af Esbjerg som by. Det er derfor vigtigt, at disse træer -om nødvendigt- erstattes med nye træer, eller at hjørnet på anden vis får et veldefineret og karakterfuldt udseende. Hjørnet skal være indbydende, da det ligger ud til en vigtig indfaldsvej.

Lokalplanen bestemmer ikke at den nuværende gruppe træer skal bevares, men sikrer derimod at området fortsat vil opleves grønt, og samtidig muliggøres det at skabe visuel forbindelse til vejnettet.

 

En illustration af hvordan hjørnet mod krydset, Spangsbjerg Kirkevej og Stormgade kan se ud i fremtiden.

Lokalplanen sikrer, at der på hjørnet etableres træer og større sammenhængende bede, der giver det grønne udtryk. Lokalplanen sikrer desuden, at den eksisterende mur erstattes af en ny afskærmning mod krydset. Den nye afskærmning vil kunne etableres som en mur, som plantekasser eller evt. som en hæk med stedsegrøn beplantning, således at parkering i lokalplanområdet adskilles fra trafikken på de offentlige veje.

Langs den nye afskærmning, skal der etableres flere bede med træer og buske, herunder min. ét større bed, hvor der er plantet mange forskellige træer, buske og stauder, der kan give området et indbydende udseende.

 

Træer i det nordøstlige hjørne af lokalplanområdet set fra Stormgade mod syd. Disse træer planlægges fjernet i forbindelse med byggeprojektet. Her ses også den bevaringsværdige mur, som lokalplanen sikrer delvist bevaret.

 

Træer før løvfald i det nordøstlige hjørne af lokalplanområdet. Set fra Stormgade mod nord.

 

Lokalplanområdets randbeplantning langs Spangsbjerg Kirkevej. I baggrunden ses højhusene i Lysningen 2.

 

Inde i lokalplanområdet skal der sikres et stort sammenhængende opholdsareal på min. 2.500 m² med en bredde på min. 20 m, så der er mulighed for forskellige aktiviteter og funktioner, herunder håndtering af regnvand ved kraftige regnskyl.

 

Illustration af hvordan områdets sammenhængende opholdsareal kan se ud. Friis og Moltke.

 

Lokalplanen fastlægger desuden bevaringsbestemmelser for landskabet syd for de 4 punkthuse og parkarealet mellem og nord for punkthusene, som vist på lokalplankort Bilag B. Der har tidligere været udsigt mellem bygningerne, ligesom bygningerne har haft luft omkring sig, hvilket kan ses på luftfotoet fra 1968 i afsnittet 'Beliggenhed og eksisterende forhold'. Træerne, der oprindeligt blev plantet i en 'bund' af buske, er blevet store, og der er med tiden blevet tyndet ud i buskadset. Træernes kroner kan løftes og enkelte træer fjernes, for at skabe udkig og luft omkring punkthusene. Ellers fastholdes parkområdet mellem og nord for punkthusene og græsarealet syd for punkthusene, som det er i dag, ved lokalplanens tilblivelse.

 

Foto af punkthusene set fra syd mod nordvest. Træer, der hæmmer udsigt fra punkthusene, planlægges fjernet.