Kulturmiljøer

Bevaringsværdige helheder, bebyggelser og anlæg skal fastholdes som kulturmiljøer. Inden for kulturmiljøer skal bebyggelse og anlæg placeres og udformes, så det indpasses bedst muligt i kulturmiljøet og på en måde så det bidrager til at fastholde, forbedre og genskabe kulturmiljøer.

Lokalplanområdet er udpeget som kulturmiljø af national høj værdi. Bygninger, grønne anlæg og parkering udgør tilsammen en helhed og et intakt kulturmiljø med en fin landskabelig indpasning. Kulturmiljøet afspejler en væsentlig og meget dynamisk udviklingsperiode for Esbjerg by, og er et eksempel på helhedsorienteret byplanlægning af høj arkitektonisk kvalitet. Kulturmiljøet har en tæt tematisk sammenhæng med boligforeningsbyggeriet fra samme periode på den østlige side af Stormgade. Højskolen, Spangsbjergparken, det nærliggende kolonihaveområde samt de grønne områder er tænkt som en helhed - som et samlet og helstøbt velfærdsbyggeri. Denne helhed er sårbar overfor bygnings- og materialemæssige ændringer i helheden.

Helheden og miljøet har en helstøbt kvalitet i sig selv. Den unikke karakter med grønning, landskab og bebyggelsens kig mod syd er vigtig at fastholde. 

Her vises afgrænsningen af kulturmiljøerne Esbjerg Højskole og Spangsbjergparken.

 

Lokalplanen sikrer dette ved at begrænse yderligere byggeri og anlæg mest muligt mellem de bevaringsværdige bygninger. Lokalplanens stiudlæg fastholder de nuværende forbindelser mellem hovedbygning, punkthuse og hele det offentlige område, Vognsbølparken.

Lokalplanen udlægger byggefelter og fastsætter bygningsregulerende bestemmelser for de enkelte byggefelter, med det formål at muliggøre et nyt og markant byggeri, der forholder sig til det område det opføres i, herunder de tilgrænsende bevaringsværdige bygninger i kulturmiljøet.

Derudover er der bestemmelser om, at den første række af nye bygninger nord for de fire punkthuse højst må have en højde på 2 etager med udnyttet tagetage og skal udføres med saddeltag. Det øvrige byggeri nord herfor stiger i højde, og langs Spangsbjerg Kirkevej muliggøres byggeri i op til 15 etager med et enkelt højhus med 20 etager mod Stormgade. Således indpasses arkitekturen landskabet tilsvarende det karakteristiske byggeri i Spangsbjergparken, hvor byggeriet i de lavt liggende områder er lavt, mens det langs Spangsbjerg Kirkevej, der ligger på toppen af bakken, er højt (14 etager).