Afledning af regnvand

En del af lokalplanområdet er omfattet af kommuneplanens udpegning af områder med Alvorlig oversvømmelsestrussel og Håndterbar oversvømmelsestrussel. Der har under tidligere regnhændelser været problemer med afstrømning fra arealerne nord for lokalplanområdet. I nogle perioder af året vil der derfor i lokalplanområdet være problemer med afledning af regnvand. Efter kraftige regnskyl eller længere perioder med regn, kan der komme til at stå vand i haverne i kortere eller længere perioder. 

Der er udarbejdet en vandhåndteringsplan for området, som godtgør at disponeringen af arealerne tager højde for afstand til grundvand samt vandets naturlige afstrømning og, at bebyggelse og adgang til denne er sikret mod oversvømmelse fra overfladevand eller grundvand i fremtiden. Vandhåndteringsplanen er vedhæftet denne lokalplan som bilag. Afværgeforanstaltninger mod oversvømmelse foregår inden for lokalplanområdet, men det er nødvendigt at udlede det forsinkede overfladevand enten droslet via grøft eller rør, eller ved overrisling til naboarealet mod øst. 

I vandhåndteringsplanen står der, at der er dårlige nedsivningsforhold i området. Derfor er der ikke mulighed for den enkelte grundejer at nedsive regnvandet på egen grund. Området skal separatkloakeres, så forsyningen håndterer almindelig regn. Den enkelte ejendom får derfor både et regn- og spildevandsstik, som kan tilsluttes på grunden.

Inden for lokalplanområdet ligger et regnvandsbassin, der kan håndtere regnvandet fra størstedelen af boligkvarteret nord for lokalplanområdet ved almindelig regn.

Inden for delområde C skal der etableres løsninger til håndtering af regnvand fra fællesarealerne i lokalplanområdet og fra boligudstykningerne ved 50- og 100-årshændelser, som det eksisterende regnvandsbassin ikke kan håndtere. Regnvandshåndteringen skal bidrage positivt til landskabets karakter og rekreative og naturmæssige værdier. 

Dette eksempel på regnvandshåndtering er et Bio-LAR-anlæg i Allerød Kommune. Foto:Klimatilpasning.dk.

Der etableres grøfter / afvandingstrug omkring boligområderne, som skal lede vand fra omfangsdræn og vejkassedræn fra boligudstykningerne videre til delområde C. Disse grøfter skal vedligeholdes af grundejerforeningen. 

Hvad angår regnvandet på de enkelte grunde, skal dette for størstedelen håndteres på egen grund. Denne lokalplan stiller krav om en befæstelsesgrad på højst 35 % pr. grund jf. Esbjerg Kommunes spildevandsplan. Bebyggelsen er medregnet i befæstelsen. På en parcelhusgrund på 700 m2 ekskl. veje og fællesarealer betyder det, at maks. 245 m2 må befæstes. Bebyggelsesprocenten på parcelhusgrunde er fastsat til 30 i op til 2 etager. Det vil sige, at der på en grund på 700 m2 kan bygges op til 210 m2 bolig og garage fordelt på 2 etager. Ved at udnytte muligheden for at bygge i 2 etager bliver husets fodaftryk ikke så stort, hvilket gør den udnyttede befæstelsesgrad mindre. Jo mindre befæstelse på grunden, des bedre muligheder er der for nedsivning. Det anbefales endvidere at man vælger en befæstelse, der så vidt muligt tillader nedsivning af overfladevand fra egen grund. Man kan f.eks. anlægge terrassen i træ eller fliser med porøse fuger, hvor vandet kan sive ned mellem brædderne eller fliserne. I indkørslen kan man bruge så lidt befæstelse som muligt, f.eks. ved kun at lægge fliser i det spor, bilen skal køre på, og anlægge resten af indkørslen med græs, trædebregner eller lignende. Det giver også mere forhave.

Eksempler på belægninger med porøse fuger, der tillader nedsivning af regnvand.

Et supplement til direkte nedsivning af regnvand er forsinkelse af regnvandet. Dette kan gøres ved regnvandsopsamling i tønder, regnbede, havedam m.m. Ved at forsinke regnvandet, belastes jorden med mindre vandmængder på en gang, hvilket mindsker risikoen for, at der kommer til at stå vand i haven.

 

Regnvandstønder opsamler vandet fra tagets nedløbsrør. Vandet kan derefter anvendes både ude og inde til vanding af bl.a. planter. 

Grønne tage kan opsuge og forsinke en del regnvand, før det fordamper eller strømmer videre ned i haven. Der er også mulighed for opsamling af regnvand til toiletskyl og tøjvask. Information herom kan fås hos DIN Forsyning.

Sidst men ikke mindst er det vigtigt at vælge træer og buske, der kan tåle fugtig jord. Til hækbeplantning kan f.eks. anvendes grønel, purpurpil, rosmarinpil, pilekornel, hvid kornel (gerne sorten ‘Sibirica’) eller almindelig benved. Det er alle sammen hårdføre planter, som tåler at stå ovesvømmet i vintertiden. 

Træer og buske som suger meget vand er f.eks.: Pil (f.eks. purpurpil, rosmarinpil eller orangebarket pil), hjertetræ, pilebladet kornel (eller hvid kornel), benved, ambratræ, pors og tørst.