Lokalplanområdet omfatter matriklerne 7r, 4d, 4ax samt del af 7o og 7000ao alle i Andrup, Esbjerg Jorder. Området er beliggende i landzone i den sydlige del af Andrup, nord for Krogsgårdsvej.
Området omfatter et areal på ca. 13.000 m2 og anvendes i dag hovedsageligt som jordbrugsområde bestående af marker i omdrift. Det nordøstlige hjørne af området udgøres af fredskov, der i dag anvendes til rekreative formål.
Området ligger øst for Andrup Byvej og afgrænses mod syd af Krogsgårdsvej, mod nord af Østergårdsvej og et parcelhusområde, Majgårdsparken, mod øst det åbne land og mod vest et levende hegn og en mark, der grænser til Andrup Byvej.
Terrænet i området er relativt fladt, men hælder fra kote 22-23 i den vestlige ende ned til kote 14,5 i den østlige ende af området.
Bebyggelsen nord for området består af et parcelhusområde med bebyggelse opført mellem 1960'erne og 2010. Inden for lokalplanområdet ligger ved Østergårdsvej en ældre, trelænget landejendom, Østergård. Bygningerne er, set ud fra tilgængeligt kortmateriale, opført i 1940'erne og har en middel bevaringsværdi. På ejendommen drives der virksomhed i Miljøklasse 3 jf. Håndbog om Miljø og Planlægning.
Panorama med landejendommen, Østergård, set fra øst mod nordvest. I baggrunden til højre ses skoven inden for området.
Landejendommen, Østergård, ved Østergårdsvej er afgrænset mod det østlige område med et levende hegn bestående af forskellige løvfældende buske og høje træer. Umiddelbart nord for landejendommen ligger et stykke udyrket engareal. Langs med Krogsgårdsvej står der solitære egetræer. I den østligste ende af området er der et udyrket engareal med rørskov.
Den østligste ende af lokalplanområdet. I midten ses rørskov og i baggrunden ses skoven i området.
Den vestlige del af området er til alle sider afgrænset af levende hegn, og inden for dette område er der to parallelle, bevoksede, nordøst-sydvestgående diger. Bevoksningen i hegnene består primært af rødel, med enkelte forekomster af pil og ask samt diverse buske - bl.a. brombær. På nordsiden af bevoksningen langs Krogsgårdsvej er der for nyligt plantet enkelte solitærtræer.
Rødelbevoksning langs med Krogsgårdsvej og nyplantede solitærtræer i det vestlige område.
Panorama af den vestlige del af lokalplanområdet set fra hjørnet af Østergårdsvej og Krogsgårdsvej, fra syd mod nordvest. Her ses regnvandsbassinet med i baggrunden boligområdet nord for Østergårdsvej.
Den vestlige del af lokalplanområdet, set fra nordvest mod sydøst.
Regnvandsbassin set fra nord mod syd. Østergårdsvej ligger til venstre i billedet.
Inden for den vestlige del af området, mod Østergårdsvej, er der endvidere etableret et regnvandsbassin, som kan håndtere en femårshændelse for dele af boligområdet nord for lokalplanområdet.
Kulturmiljø
Bortset fra skoven mod Majgårdsparken omfattes hele lokalplanområdet af et særligt værdifuldt kulturmiljø, Kulturmiljø 10.4, Andrup. Andrup benævnes i 1380 Arnthorp, siden Arndrup og blev udskiftet i 1793. Den oprindelige landsby ligger placeret i den sydvestligste ende af byen ved Grønkærvej, Nordskrænten, Andrupgårdsvej, Andrup Byvej, Østergårdsvej og Krogsgårdsvej, der alle kan findes på ældre kort. Ingen af de ældre gårde er beliggende inden for lokalplanområdet.
Historisk kort fra 1842-1889 viser de gårde, der eksisterede i området i 1800-tallet. Den lilla streg omkredser kulturmiljø 10.4, Andrup, og den røde streg viser lokalplanområdet.
Den oprindelige landsby ligger højere end omgivelserne mod øst, hvorfor der fra Krogsgårdsvej, mellem de levende hegn, er lange kig ud over Krogsgård Møllebæk-dalen mod øst og landskabet mod syd.
Landsbystrukturen er gennemskåret af Andrup Byvej med hovedparten på nordvestsiden, mens der kun er et par enkelte gårde på den sydøstlige side. Udbygningen af Andrup har først taget fart fra anden halvdel af 1960-erne med villakvartererne, der stråler ud fra Majgårdsparken. Området ved lokalplanområdet er karakteriseret ved de spredte gårde og landbrugsarealerne imellem disse versus de nye boligområder nord for lokalplanområdet.