Lokalplanområdet ligger inden for den bynære kystzone. I byzonerne er det kun nødvendigt at foretage en visuel vurdering, når der er tale om en reel påvirkning af kysten. Dette indebærer, at det i en tæt og sammenhængende bystruktur kun er for de dele af byen, der opleves som en del af kysten, der skal foretages en visualisering.
For at kunne vurdere påvirkning af kystnærhedszonen, er der udarbejdet et dækkende antal visualiseringer fra omgivelserne.
Figur 17 - Oversigtskortet viser de 6 fotostandpunkter, der er anvendt. Fotopunkt 1,5 og 6 refererer til kystnærhedszonen, mens fotopunkt 2, 3 og 4 anvendes senere i rapporten til vurdering af byrummet. Planområdet er vist med en gul prik.
Fotopunkt 1
Figur 18 – Eksisterende forhold set fra fotopunkt 1, som er placeret umiddelbart sydøst for de fire hvide mænd i Esbjerg.
Figur 19 - Den nye bebyggelse er visualiseret i en farve, der svarer til det, som lokalplanen foreskriver, placeret i planområdet og vist i det omfang, den vil være synlig fra dette fotopunkt. Den nye bebyggelse er vist med en rød pil.
Herfra er der et godt kig ind mod byen og havneområdet. Havneerhvervenes høje bebyggelse, siloer og skorsten er meget iøjnefaldende fra denne vinkel. Og planområdet ligger i et område, hvor der allerede eksisterer høj bebyggelse. Derfor er det meget begrænset, hvor synlig den nye bebyggelse vil være herfra. Selv med sine 2-3 ekstra etager i forhold til den eksisterende nabobebyggelse, vil det være minimalt, hvor meget man kan se den, da den falder i et med hele det område af byen med høj bebyggelse.
Det vurderes derfor, at den planlagte bebyggelse vil få en uvæsentlig betydning på den bynære del af kystzonen herfra.
Fotopunkt 2
Figur 20 – Eksisterende forhold set fra dokhavnen.
Figur 21 - Den nye bebyggelse er visualiseret i en farve, der svarer til det, som lokalplanen foreskriver, placeret i planområdet og vist i det omfang, den vil være synlig fra dette fotopunkt.
Herfra er der et kig ind mod byen og den eksisterende høje bebyggelse rundt om planområdet. Det ses, at den planlagte bebyggelse, set fra denne vinkel, placerer sig foran en stor del af Finanscenteret på Strandbygade 2, og derfor omfangsmæssigt ikke ændrer de visuelle forhold i væsentlig grad. Dog er det planlagte byggeri 3-4 etager højere end Finanscenteret, hvilket betyder, at de visuelle forhold ændres i højden. Da den planlagte bebyggelse placeres i et område med allerede eksisterende høj bebyggelse og ligeledes ikke placeres yderligt men centralt i området, vil den visuelle påvirkning ikke være væsentlig.
Det vurderes derfor, at den planlagte bebyggelse vil få en mindre betydning i forhold til de visuelle forhold i den kystnære del af byzonen.
Fotopunkt 6
Figur 22 – Eksisterende forhold set fra Fanø mellem færgen og lystbådehavnen.
Figur 23 - Den nye bebyggelse er visualiseret i en farve, der svarer til det, som lokalplanen foreskriver, placeret i planområdet og vist i det omfang, den vil være synlig fra dette fotopunkt. Den nye bebyggelse er vist med en rød pil.
Fra dette fotopunkt er der et kig over hele Esbjerg by. I forgrunden ses havneerhvervenes bebyggelse med høje produktionsbygninger, siloer og skorstene. Bag havneerhvervene ses den høje bebyggelse rundt om planområdet placeret som en gruppe af bygninger. Den planlagte bebyggelse placeres som en del af denne gruppe af bygninger og falder på den måde ind i gruppen, så den kun bliver synlig i uvæsentlig grad. Kystbilledet ændrer dermed ikke karakter med realiseringen af den planlagte bebyggelse.
Det vurderes derfor, at den planlagte bebyggelse vil få en uvæsentlig betydning i forhold til de visuelle forhold i den kystnære del af byzonen.
Generelt vurderes det, at den nye bebyggelse med en bygningshøjde på maks. 34 meter over terræn i kote 38,90 DVR90 overstiger eksisterende nabobebyggelse omkring planområdet med 4-5 meter. Dog vurderes det positivt, at bebyggelsen placeres i tilknytning til den allerede eksisterende høje bebyggelse omkring planområdet, hvorved de højeste og visuelt markante elementer holdes samlet.
Det vurderes desuden positivt, at den nye lokalplan stiller krav om, at bebyggelse skal opføres i farver, der komplimenterer den eksisterende bebyggelses. Den ensartede farvesætning vil desuden medvirke til et ensartet udtryk i den samlede bygningsmasse på afstand. Det vurderes ligeledes positivt, at der stilles krav til facade- og tagmaterialer, der begrænser refleksion. Da alle synlige bygninger er i komplimenterende farver og optræder samlet, vil de fortsat fremstå med et enkelt udtryk, og påvirkningen af kystlandskabet vurderes mindre.